Breaking

Breaking

Division Breaking

Technisch directeur: Paul van Dal

Bondscoach: Tyrone van der Meer

Bondstaken: Hannie van der Geest

Team manager: Joris van Neerbos

email breaking@nadb.eu


Midden jaren ‘70 ontstaat in The Bronx te New York, een plaats gekenmerkt door armoede, drugs en geweld, de hiphopcultuur. De culturele stroming verbindt de nieuwe subculturen graffiti, breakdance, rap, beatbox en dj’ing met elkaar en biedt jongeren een alternatief op het harde straatleven. De ontwikkeling van de verschillende hiphopgenres wordt vooral door jongeren uit verschillende migrantengroepen vormgegeven. Met de skills groeit ook het zelfbewustzijn. Hiphop brengt eigenwaarde, trots en stelt de jongeren in staat zich te verenigen.

Als hiphop begin jaren ‘80 vanuit New York naar Europa overwaait, stort Nederland zich massaal op het Breakdancen of Breaking zoals men het binnen cultuur zelf noemt. De hiphop film ‘Beat Street’ draait in de bioscopen, de ‘Rock Steady Crew’ dansformatie uit New York staat met hun song ‘Hey You’, vier weken bovenaan in de Top 40 van 1983 en stelen Breakers de show tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen van Los Angeles 1984.

Eind jaren ‘80 houdt het grote publiek het dansen op kartonnen dansvloertjes voor gezien. Als het land zich rond 1988 massaal op de house cultuur stort verdwijnt hiphop in Nederland naar de underground. Breakdance is in de ogen van velen passé, maar rap muziek blijft zich verder ontwikkelen.

Eind jaren ‘90 groeit rap muziek wereldwijd vanuit de underground toe naar een miljoenenindustrie met invloeden in niet alleen populaire muziekstromingen maar ook in de mode, film en kunst. In die periode neemt ook de populariteit van Breaking weer toe. Landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk zetten in Europa de trend gevolgd door Amerika, Azië, Zuid Amerika en later ook  de landen van het Afrikaanse continent.

De afgelopen 15 jaar kenmerken zich door niet alleen een enorme groei van het aantal beoefenaars van Breaking maar ook door de acceptatie en bekendheid van de dansvorm bij het grote publiek. In 2018 introduceert de WDSF (World Dance Sport Federation) Breaking op de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires. De westrijden vormen een dagelijks hoogtepunt in het drukbezochte urban sports park.

In 2019 kondigt het Internationaal Olympisch Committee aan dat Breaking is opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Parijs.

NADB Breaking Ranking (mannen)
Om te bepalen wie er namens Nederland aan WDSF EK’s, WK’s en de World Games mogen meedoen heeft de NADB Breaking Divisie een lijst van nationale en internationale solo competities opgesteld. De resultaten van Breakers met de Nederlandse nationaliteit worden verwerkt in de NADB Breaking Ranking en bepalen welke Breakers voor Nederland mogen uitkomen op WDSF kampioenschappen. De NADB Breaking Ranking wordt na ieder kalenderjaar opnieuw opgesteld. De Breaking Ranking word tevens gebruikt als selectie criterium voor de samenstelling van een Nederlands Team waarin een selectie van top Breakers zich met mogelijke topsport ondersteuning zal voorbereiden op weg naar Parijs 2024.

Link naar de NADB Breaking Ranking

NADB Breaking Ranking (vrouwen)
Voor de vrouwelijke Breakers is de NADB Ranking nog in ontwikkeling. De leden van de NADB Breaking Divisie bepalen in overleg met enkele frontrunners uit de Nederlandse scene welke vrouwen namens Nederland aan WDSF EK’s, WK’s en de World Games mogen meedoen.

 

Ga naar de inhoud