Breaking

Breaking

Division Breaking

Technisch directeur: Tyrone van der Meer (topsporttraject)

Bondstaken: Hannie van der Geest

Relatiebeheer: Angelo Martinus

YOG/media coördinatie: Paul van Dal

email breaking@nadb.eu


Midden jaren ‘70 ontstaat in The Bronx te New York, een plaats gekenmerkt door armoede, drugs en geweld, de hiphopcultuur. De culturele stroming verbindt de nieuwe subculturen graffiti, breakdance, rap, beatbox en dj’ing met elkaar en biedt jongeren een alternatief op het harde straatleven. De ontwikkeling van de verschillende hiphopgenres wordt vooral door jongeren uit verschillende migrantengroepen vormgegeven. Met de skills groeit ook het zelfbewustzijn. Hiphop brengt eigenwaarde, trots en stelt de jongeren in staat zich te verenigen.

Als hiphop begin jaren ‘80 vanuit New York naar Europa overwaait, stort Nederland zich massaal op het Breakdancen of Breaking zoals men het binnen cultuur zelf noemt. De hiphop film ‘Beat Street’ draait in de bioscopen, de ‘Rock Steady Crew’ dansformatie uit New York staat met hun song ‘Hey You’, vier weken bovenaan in de Top 40 van 1983 en stelen Breakers de show tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen van Los Angeles 1984.

Eind jaren ‘80 houdt het grote publiek het dansen op kartonnen dansvloertjes voor gezien. Als het land zich rond 1988 massaal op de house cultuur stort verdwijnt hiphop in Nederland naar de underground. Breakdance is in de ogen van velen passé, maar rap muziek blijft zich verder ontwikkelen.

Eind jaren ‘90 groeit rap muziek wereldwijd vanuit de underground toe naar een miljoenenindustrie met invloeden in niet alleen populaire muziekstromingen maar ook in de mode, film en kunst. In die periode neemt ook de populariteit van Breaking weer toe. Landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk zetten in Europa de trend gevolgd door Amerika, Azië, Zuid Amerika en later ook  de landen van het Afrikaanse continent.

De afgelopen 15 jaar kenmerken zich door niet alleen een enorme groei van het aantal beoefenaars van Breaking maar ook door de acceptatie en bekendheid van de dansvorm bij het grote publiek. In 2018 introduceert de WDSF (World Dance Sport Federation) Breaking op de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires. De westrijden vormen een dagelijks hoogtepunt in het drukbezochte urban sports park.

In 2019 kondigt het Internationaal Olympisch Committee aan dat Breaking is opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Parijs.

Update 5 april

Vanwege alle restricties rondom evenementen worden zowel de BBoy Championships als de NBL Kick Off verplaatst en niet meer voor eind mei georganiseerd. We houden je op de hoogte. Intussen heeft de tussentijdse ranking nog wel een update gekregen aangezien Lorenzo bij zijn event in Praag nog punten voor de top 16 heeft gepakt. Zie hier de nieuwe ranking: Ranking