Stijldansen

Stijldansen

Stijldansen is een dansvorm waarin volgens vastgestelde regels, in paren bij een stijl behorende figuren gedanst wordt op specifiek daarbij behorende muziek.

De dansstijlen worden binnen het stijldansen verdeeld in de Standaard en Latijns-Amerikaanse dansen:

  • De Engelse wals, Tango, Weense wals, Slow-foxtrot en Quickstep worden onder de Standaarddansen gerekend.
  • De Samba, Cha Cha Cha, Rumba, Paso Doble en Jive vallen onder de Latijns-Amerikaanse dansen.

Stijldansen wordt internationaal als danssport in wedstrijdverband gedanst in drie categorieën: Standaard (Standard), Latijns-Amerikaanse dans (Latin) en de Tien Dans (Ten Dance). Het Tien Dans kampioenschap is een kampioenschap dat bestaat uit de vijf Standaarddansen en de vijf Latijns-Amerikaanse dansen, samengevoegd.

Daarnaast bestaat er ook de showdans Standaard en Latin American. Deze bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 dansen uit de betreffende routine, met een showelement die de dansen complimenteert. De betreffende dans heeft altijd een thema welke zowel in de muziek als het kostuum van het paar tot uiting komt.

Verder bestaat er ook nog een andere variatie op het stijldansen dit is formatiedansen. Hierbij vormt een team van maximaal acht paren al dansend figuren op de dansvloer. Er zijn twee categorieën, namelijk Standaard en Latin. Formatiedansen is een jurysport die ook geliefd is bij de niet dans-kenners door mede het showelement, zoals lifts dat wordt toegevoegd aan het dansen.

 

Ga naar de inhoud