Standaard

Standaard

Deze pagina beschrijft de 5 Standaarddansen.

Engelse Wals

De Engelse wals is een dans die in 1921 is ontstaan. De voorloper van de Engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit de Verenigde Staten werd ingevoerd.
De muziek waarop een Engelse wals wordt gedanst heeft een driekwartsmaat en standaard tussen de 28 en 30 maten per minuut. Kenmerkend bij het dansen is het romantische en langzame karakter en het rijzen op tel twee tot een “hoogtepunt” op tel drie waarop alweer de daling ingezet wordt.

Tango

De Internationale Tango lijkt enigszins op de Argentijnse Tango. In tegenstelling tot de Argentijnse tango bezit de muziek een “strikt tempo” van omstreeks 31 tot 33 maten per minuut. De Internationale Tango is een tweekwartsmaat, waardoor het een marskarakteristiek heeft. De staccato bewegingen zijn hierbij kenmerkend.

Weense wals

De Weense wals als dans is in de 18e eeuw ontstaan uit de Oostenrijkse volksdans de Landler en het is een dans in een tamelijk snelle driekwartsmaat (58 tot 60 maten per minuut).

Slow-Foxtrot

De dans werd voor de Tweede Wereldoorlog in Europa geïntroduceerd en wordt nu gedanst op een ritme van 28 tot 30 maten per minuut. Het betreft hier een dans in vierkwartsmaat.
De belangrijkste basis van deze dans bestaat uit de three step en de featherstep. In 1923 en later is de dans formeel vastgelegd door de Engelsen met aanvullende basispassen en figuren.

Quickstep

De Quickstep is een dans in vierkwartsmaat. Ondanks deze gelijkenis heeft deze dans een eigen style en techniek. De muziek waarop de Quickstep wordt gedanst is levendig en heeft standaard tussen de 50 en 52 maten per minuut.

Ga naar de inhoud