Standaard

Standaard

Danssport is dansen als sportactiviteit. Het slaat op dansen die in competitie- of wedstrijdverband worden beoefend. Deze pagina beschrijft de 5 (Ballroom) Standaard dansen.

Engelse Wals

De Engelse wals is een stijldans die in 1921 is ontstaan. De voorloper van de Engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit de Verenigde Staten werd ingevoerd.
De muziek waarop een Engelse wals wordt gedanst heeft een driekwartsmaat en standaard tussen de 28 en 30 maten per minuut. Kenmerkend bij het dansen is het romantische en langzame karakter en het rijzen op tel twee tot een “hoogtepunt” op tel drie waarop alweer de daling ingezet wordt, waardoor de dans een ‘golvend’ element krijgt

Tango

De Danssport tango lijkt wel enigszins op de oorspronkelijke Argentijnse tango. In tegenstelling tot de oorspronkelijke tango bezit de muziek een “strikt tempo” van omstreeks 31 tot 33 maten per minuut. Daardoor is de dans wat vlakker en heeft deze een minder sensueel karakter. De strakke, staccato bewegingen, met name de hoofdacties van de dame, zijn kenmerkend voor de Danssport tango.

Weense wals

De Weense wals als dans is in de 18e eeuw ontstaan uit de Oostenrijkse volksdans de Landler
en het is een dans in een tamelijk snelle driekwartsmaat (standaard 56 tot meestal 60 maten per minuut)

Slowfoxtrot

De dans werd voor de Tweede Wereldoorlog in Europa geïntroduceerd en wordt nu gedanst op een ritme van 28/30 maten per minuut. Het betreft hier een dans in vierkwartsmaat.
De belangrijkste basis van deze dans bestaat uit de three step en de featherstep. In 1923 en later is de dans formeel vastgelegd door de Engelsen met aanvullende basispassen en figuren.

Quickstep

De Quickstep is een dans in vierkwartsmaat, vergelijkbaar met de maat van een snelle foxtrot. Ondanks deze gelijkenis heeft deze dans een eigen style en techniek. De muziek waarop de Quickstep wordt gedanst is levendig en heeft standaard tussen de 50 en 52 maten per minuut