Formatie

Formatiedansen

Acht dansparen, één concept – één thema, één muziek – één choreografie, teamgeest en trainingsdiscipline. Formatiedansen is sport, kunst en show in één! Met deze steekwoorden kan formatiedansen in het kort worden omschreven. Wie eenmaal de fascinatie van de teamsport formatiedansen heeft meegemaakt met al haar emotie, die zal het niet snel meer loslaten.

Ontstaan in de jaren 30 in de vorige eeuw vanuit het concept “Pattern dances” (patroondansen, dat vaak in slechts één dans door vier paren werd beoefent waarbij de paren figuren op de dansvloer ‘tekenden’), ontwikkelde zich een onafhankelijke discipline in de danssport. In de jaren ‘60 werd het formatiedansen ook in Nederland geïntroduceerd. Formatiedansen groeide sindsdien zowel nationaal als internationaal verder uit en sinds de eerste officiële wereldkampioenschappen in 1973 in Duitsland is het tot volle wasdom gekomen.

 

Tegenwoordig dansen teams, de Latijns-Amerikaanse en Standaard disciplines gescheiden, met acht danspaar de vijf dansen van de discipline. In de Latijns-Amerikaanse klasse dansen de paren de cha cha cha, samba, rumba, jive en paso doble. In de Standaard klasse worden de meer klassieke dansen Engelse wals, Weense wals, tango, slow foxtrot en quickstep gedanst.

Formatie Commissie

  • Onno Butter
  • Ron Hoorn
  • Harry Gerth
Ga naar de inhoud