Latin

Latin

Danssport is dansen als sportactiviteit. Het slaat op dansen die in competitie- of wedstrijdverband worden beoefend. Deze pagina beschrijft de 5 Latin dansen.

Samba

De samba is één van de vijf latin dansen. Deze gestileerde samba heeft weinig gemeen met de samba’s die in Brazilië worden gedanst. Kenmerkend voor de danssport samba is de “bounce” beweging Figuren zijn dikwijls acht maten lang omdat dit ook in de meeste muziek het geval is. De samba wordt gedanst op een ritme van 50/52 maten per minuut.

Cha Cha Cha

De chachacha is een dans die is ontstaan in Cuba en in het begin van de jaren 50 opdook in de nachtclubs van de Verenigde Staten en heeft een vierkwartsmaat maar met een gesyncopeerd ritme: de vierde tel is gesplitst in twee delen. De muziek waarop de chachacha gedanst wordt, heeft een vierkwarts-maat en kent een snelheid die standaard 30 tot 32 maten per minuut bedraagt.

Rumba

Rond 1954 werd de dans ook in Frankrijk en daarna in de rest van Europa ingevoerd. De rumba wordt gezien als de dans der verleiding: in tegenstelling tot de Afrikaanse versie is het hier de vrouw die haar partner verleidt door hem beurtelings aan te trekken en dan weer af te wijzen. De rumba heeft een ritme van 25/27 maten per minuut.

Paso Doble

De paso doble (Spaans voor dubbele stap) is een dansstijl die rond 1920 is ontstaan en stamt oorspronkelijk uit Frankrijk. Later is deze dans verder uitgewerkt in Spanje. De paso doble wordt gedanst op bij de dans behorende muziek met een ritme van 60 tot 62 maten per minuut. De muziek kenmerkt zich door highlights: accenten in de muziek waarop het danspaar een vaste houding aan moet nemen in hun dansprogramma.

Jive

De jive is de laatst ontwikkelde Latin dans en is rond 1940 ontwikkeld uit de “jitterbug”, door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de 2e wereldoorlog. De meeste figuren worden gedanst op basis van 6 tellen, dus anderhalve maat. Sommige zoals de link-and-wip worden op 8 tellen gedanst op een tempo van 42/44 maten per minuut