Uitleg Ranking

Waarvoor dient de ranking?

  • De ranking wordt gebruikt om mede te bepalen wie voor uitzending in aanmerking komt. Nadere toelichting op het uitzendbeleid kan je vinden op de reglementenpagina.
  • Op 31 december wordt bepaald wie de ranking kampioenen zijn. De kampioenen ontvangen een wisselbeker die ze een jaar in hun bezit mogen houden. Aan het eind van het jaar dienen de bekers weer ingeleverd te worden.
  • De Sportcommissie gebruikt de ranking mede om bijvoorbeeld gratis toegang of korting te geven op trainingskampen, sportcongressen etc.
  • De ranking is ook mede bepalend voor het toekennen van NOC*NSF talentstatussen.

Kortom, de ranking is belangrijk!

Waar vind ik de aangewezen ranking-wedstrijden?

Twee keer per jaar stelt de Sportcommissie de ranking-kalender de aangewezen wedstrijden vast. Deze kun je vinden op de kalenderpagina. Tussentijd kan het zijn dat de kalender aangepast moet worden. Bijvoorbeeld als door de WDSF een titelwedstrijd op een eerder aangewezen datum is toegekend. In dat geval vervalt de ranking-wedstrijd. Check dus regelmatig de kalender!

De laatste ranking-standen kan je hier vinden.

Hoe kan ik voor ranking punten in aanmerking komen?

Iedereen kan deelnemen aan de Open Hoofdklasse wedstrijden om zo voor ranking-punten in aanmerking te komen. Met uitzondering van het NK! Dus ook als je lager dan Hoofdklasse danst, mag je in de Open Hoofdklasse meedoen. Voorwaarde is wel dat je ook in je eigen klasse start. Dus het is niet mogelijk om alleen in de Open Hoofdklasse te dansen.

Hoe zit het met de Jeugdklassen?

We hebben drie jeugdklassen waarvoor de ranking wordt bepaald: Junioren 2, Youth en Under 21.

Als voor deze categorieën wedstrijden worden georganiseerd dan wordt de ranking uit de eigen jeugdklasse gehaald. Is dit niet het geval, dan wordt de ranking uit de Open Hoofdklassen ST en LA gehaald. Dus als je voor de jeugd ranking in aanmerking wilt komen, schrijf dan ook in voor de Open Hoofdklasse.

10-Dans ranking

De 10-Dans ranking Adults wordt uit de 10-Danswedstrijden gehaald. Als er geen aparte 10-Dans wedstrijd is, dan wordt de uitslag berekend uit de Open Hoofdklasse Standaard en Latin.

Voor de jeugdparen geldt dat de 10-Dans gehaald wordt uit de ST en LA junioren 2, Youth en Under 21.

Als die wedstrijden er niet zijn dan wordt ook hier de 10-Dans ranking bepaald door de uitslag van de Open Hoofdklasse ST en LA.

Verder geldt:

  • Bij een EK of WK 10-Dans is de 10-Dans geen ranking maar wel de Standaard en Latin.
  • Bij een EK of WK Standaard is de Standaard geen ranking maar wel de Latin en 10-Dans.
  • Bij een EK of WK Latin is de Latin geen ranking, maar wel de Standaard en de 10-Dans.

Heb je vragen? Mail dan naar de Sportcommissie: SC@nadb.eu

Ga naar de inhoud